Saptamana trecuta, am primit invitatia de a participa la Adunarea Generala Extraordinara a ANAT din 20 mai de la Hotelul Ramada North. Lucrez de peste 4 ani in turism, dar nu am stat niciodata intr-o camera cu atatea persoane pentru care turismul numai are nicio taina. Vorbesc aici despre proprietari de agentii de turism, oameni dedicati trup si suflet acestui domeniu.

Ziua a inceput cu o sesiune de prezentari de interes pentru membri, dar si pentru jurnalistii invitati. Voucherele de vacanta, fondul de garantare ca modalitate de garantare si asigurare in cazul insolvabilitatii agentiei de turism, securitatea iformatica intr-o agentie de turism si rolul agentului de marketing in turism.

Voucherele de vacanta

sedinta anatVoucherele de vacanta permit agentiilor de turism accesul la o piata suplimentara estimate la 400 milioane de euro, realizarea de pachete complete de calatorie care include transport, cazare, masa, tratament, precum si cresterea numarului de turisti care interactioneaza cu agentiile, sustine Lucia Morariu, director general si actionar Eximtur. Pentru angajat, voucherele de vacanta sunt o crestere salariala si o modalitate concreta de refacere a capacitatii de munca. Pentru angajator, voucherele de vacanta sunt o metoda eficienta de reducere a taxelor si impozitelor comparative cu acordarea de prime de vacanta in lei. Taxele mai mici aplicate de stat angajatorilor pentru sumele acordate sub forma de vouchere de vacanta vor motiva angajatorii in a decide acordarea de astfel de beneficii unui numar tot mai mare de salariati. Angajatorul suporta doar 16% impozit pe suma acordata sub forma de vouchere de vacanta. In acest moment cea mai vanduta destinatie pe care romanii o aleg si platesc cu vouchere de vacanta este litoralul romanesc. Pe locul al doilea se situeaza statiunie balneo, pe care turistii le aleg pentru a beneficia de curele de tratament. Cea mai vantuta statiune de tratament in acest moment este Felix, urmata de Herculane, Sovata, Govora si Amara.

Chiar daca angajatorul este stimulat sa acorde salariatilor vouchere de vacanta anul acesta, deoarece sumele sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit, Alin Burcea considera ca ponderea voucherelor de vacanta in totalul agentiilor nu va fi semnificativa. Acest lucru poate avea o crestere anul  viitor abia.

ANAT pledeaza in continuare pentru eliminarea unor obstacole in aplicarea deplina a legii, cum ar fi neacordarea de vouchere de vacanta in institutiile bugetare sau intarzierea emiterii voucherelor de vacanta in format electronic prin card bancar. Alin Burcea a precizat ca nu i se pare correct „ca un prim-ministru sa spuna ca nu da voie institutiilor de stat sa acorde vouchere de vacanta”.

IMG_20160520_102049 IMG_20160520_103157 IMG_20160520_103224 IMG_20160520_104503

Fondul de garantare, ca modalitate de garantare si asigurare, in cazul insolvabilitatii agentiei de turism

Acesta este un subiect care genereaza de cativa ani foarte multe discutii. S-a reusit modificarea ordinului existent, iar astazi, teoretic, agentia numai raspunde daca tour operatorul intra in insolventa sau in faliment. Acum, Comunitatea Europeana ne solicita sa protejam turistul, I asa fel incat acesta sa isi poata recupera integral banii depusi la agentie. In acest moment se pare ca cea mai buna formula este un fond privat de garantare. Pana la sfarsitul anului trebuie gasita o solutie pentru acest fond de garantare.

Securitatea IT si profilul marketerul in agentiile de turism

AcestIMG_20160520_110921e doua prezentari au fost o noutate in activitatea ANAT. In mandatul noii conduceri, astfel de seminarii si cursuri de pregatire vor fi pe ordinea de zi. Prima prezentare – Problematica securitatii IT in activitatea agentiilor de turism – a fost modeata de Marius Stoica, online marketing manager Paralela45. Participantii au aflat de ce este bines a apeleze la o firma specializata in securitate IT. De ce este bine s =a aiba grija de datele personale ale turistilor care isi cumpara vacanta online. Si chair sa isi protejele bazale de date de propriii angajati. O instruire minima a personalului, calculatoare si retele securiza au fost doar cateva din detaliile minime de care trebuie sa aiba grija un proprietar de agentie, chiar si una mica, formata din 4-5 angajati.

In partea a doua de la securitate, am trecut la oamenii cu ideile de la marketing. De ce este bine ca o agentie sa aiba un om dedicate de marketing. De ce este bines a fie prezenta in mediul online. Cum reusesti sa il faci pe “omul” din online sa fie clientul tau fidel. Sau cat de important este un e-mail marketing rimis catre o baza de date curata. Acestea au fost doar cateva din aspectele prezentate de Madalin Mancila in prezentarea “Profilul Marketerului de Turism”.

IMG_20160520_110921 IMG_20160520_114123  IMG_20160520_110936    IMG_20160520_120635

 

Adunarea generala si un nou presedinte

Dupa o pauza de aproximativ o ora, a inceput sedinta Adunarii Generale Extraordinare cu prezentarea raportului de activitate 2015-2016. La intrebarea “Ce face ANAT pentru noi”, Ana Smadeanu si Gabriela Peset au prezentat agenda lor de lucru – de la informarile lunare trimise catre membrii ANAT, pana la comunicatele de criza, de la postarile pe social media, pana la infotripurile organizate pentru presa sau campaniile special facute pentru Grecia in 2015 si Turcia in 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au urmat apoi prezentarile candidatilor si a programelor cu care ei s-au prezentat pentru acest mandat, iar la final, omul care a infiintat in urma cu 26 de ani ANAT-ul, Alin Burcea, a venit in fata membrilor cu programul de activitate pentru mandatul 2016-2018, program care cuprinde problemele priotare pe care vrea sa le rezolve pentru agentiile de turism.

Alin Burcea a fost primul presedinte al asociatiei in perioada 1991-1993. Atunci alaturi de sase oameni de turism a sustinut dezvoltarea turismului in Romania, fiind primul presedinte fondator. Este prima oara in istoria de un sfert de secol a asociatie pe care Alin Burcea a infiintat-o cand candideaza un singur om pentru functia de presedinte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Probabil aceasta perioada este destul de complicata, tinand cont de atentatele din Europa, problema destinatie Antalya, una dintre cele mai cautate de romani pentru vacanta.  Cu toate aceste probleme, programul de activitate pentru urmatorii doi ani este foarte aglomerat, dar presedintele ANAT, Alin Burcea, ne asigura ca se va lupta cu toata lumea pentru a duce la capat tot ceea ce si-a propus. Vrea sa infiinteze fondul de garantare, care sa dea posibilitatea ca turistul sa fie despagubit in cazul in care agentia da faliment. Sa convinga apoi guvernantii ca turistii care vin in Romania sunt foarte important. Astfel, agentiile care fac incoming trebuie sprijinite fie cu o prima pe turist adus, fie cu un ajutor de minimis. Problema turismului intern, Legea Turismului sau reducerea TVA-ului in turism la 9% sunt alte teme pentru care Alin Burcea se va “bate” in noul mandat.

13217040_1265180303510629_1941733397370059548_o

Succes in noua functie!