Da,asa este… Au trecut 26 de ani… Si la ce folos?
Acum 30 sau 35 de ani veneau mult mai multi straini in Romania… cum a fost si mai ales cum este posibil ca ACUM sa avem mai putini turisti ca ATUNCI?
In primul rind, ATUNCI aveam un Concept. Bun sau rau, il aveam.
In 1975, Litoralul romanesc era proaspat construit. Preturile pachetelor la extern erau mici si foarte mici, „foamea” pentru valuta a regimului comunist fiind cunoscuta.
In al doilea rind, a existat o strategie clara de a atrage tarile socialiste.
Cei de varsta „matura” isi aduc aminte de polonezii si cehii si mai ales redegistii din anii ’80. Cine se poate mandri ca a cunoscut o cehoaica sau poloneza la mare… e „tare” printre prietenii sai…!!
Ce s-a intamplat, incat am cazut… cazut… si decazut, si nu prea mai avem turisti straini in Romania?

 

De ce?
Dezinteres.
Nu a existat nici un Prim Ministru al Romaniei care sa fie interesat de turism… oamenii nu inteleg, nu citesc, nu studiaza… Ne „straduim” sa ne distrugem padurile, sa ne exportam lemnul in cel mai neprofitabil mod cu putinta, ca si busteni… dar nu putem sa intelegem, la nivel macroeconomic, faptul ca aducerea de turisti straini in Romania este cel mai benefic export, un fel de „export intern”… Doamne, cat o fi de greu de inteles?
Exportam aer, soare, apa, mancare si vinuri romanesti, distractie… credeti ca degeaba se straduiesc tarile europene sa promoveze turismul? Macroeconomistii lor au inteles ca trebuie sa inchida fabricile poluante, si sa dezvolte turismul, care iti aduce beneficii fara sa polueze, fara sa iti diminueze din bogatiile naturale…
Exportam cultura… exportam traditii… cat o fi de greu de inteles?
In mod „traditional”, portofoliul la turism, fie la nivel de ministri, fie la nivel de secretar de stat, este printre ultimele tranzactionate, si printre cele mai putin interesante politic… desi este de o mare vizibilitate mediatica…
Cum a putut sa inteleaga Guvernul Romaniei ca IT-ul este viitorul, a luat cateva masuri de stimulare si acest domeniu a explodat!?
Cum nu se poate intelege cat de productiv poate sa fie turismul, si ca se poate face cu succes un Program National?

 

Nu stiu, nu imi pot raspunde la aceste intrebari…