ASIGURAREA DE INSOLVENȚĂ ȘI FALIMENT

Este problema cea mai presantă.
De la Bruxelles a fost dată o nouă directivă, în decembrie 2015, care ne obligă să rezolvăm această problemă până la 30 iunie 2016.
In principal, trebuie să reușim să asigurăm toți banii turiștilor.
Am participat la cateva intalniri cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, cu deosebită amabilitate, în special din partea domnului Mișu Negritoiu, ne-au consiliat în realizarea acestui proiect. Am avut de analizat varianta asigurărilor sau varianta unui fond de garantare.
Varianta asigurării nu este viabilă, s-a dovedit în timp că firmele de asigurari nu sunt interesate de produsul nostru, în plus, toate aceste companii au situatii financiare delicate.
De asemenea, nu mi se pare normal ca activitatea noastră să depindă în această mare măsura de activitatea altora, de deciziile altora, în speță, de aceea a unor companii de asigurări.
De aceea, am hotărât, cei care am participat la aceste întâlniri, și cărora vreau să le mulțumesc, Dragos Anastasiu și Lucia Morariu, împreună cu reprezentanții ANT, să studiem care dintre cele 2 variante- Asigurari sau Fond de Garantie este viabilă. Personal, Societățile de Asigurări și-au dovedit ineficiența pentru produsul nostru. Cred ca Fondul Privat de garanție este Soluția pentru noi. Consider că este cel mai important proiect în acest moment.

CONTRACTUL CU TURISTUL
Am fost cu toții încântați de faptul ca ANT si ANPC au reușit, într-un final, să emită un Ordin comun, cu un model de contract cu turistul. Din păcate, în acest contract au apărut clauze care trebuie urgent schimbate. Este o temă continuă. Am scris Ia ANPC, am scris la ANT și la Ministrul Economiei. Mă voi „bate” să o rezolv.

TVA de 9% LA AGENȚIILE DE TURISM
Este o provocare personală, rezolvarea acestei teme.
Este incorect și lipsit de fair-play, ca în acest moment, hotelurile și restaurantele din Romania să beneficieze de 9% TVA, și noi, cu o pondere extrem de mică a veniturilor la capitolul TVA, să avem în continuare 20% TVA.