Situatia economica a Romaniei de azi

by Alin Burcea on February 5th, 2013

Am studiat cu atentie toate analizele economice asupra situatiei economice a Romaniei de azi. Concluzia F.M.I.-ului este clara – Romania se afla intr- o stabilitate fiscala si financiara, situatie in care se afla doar citeva din statele europene. Deficitul bugetar se apropie de 3 %, deci nu am avea probleme majore pe tema deficitului bugetar excesiv. Inflatia este relativ sub control, oricum este in scadere. Cred ca rezultatele din trimestrul IV ne vor duce la crestere economica zero, probabil.

Situatia este astazi cu totul alta decat in 2009-2010. Daca in 2009-2010, se punea problema unui programe de austeritate fiscala, in 2013 vorbim de un program de consolidare fiscala, inceput in 2012. Mare avantaj pentru economie este acela ca avem stabilitate politica. La peste 70%, cit are U.S.L-ul astazi in Parlament, lucrurile sint transate. Traian Basescu este “cuminte”, existand o cooperare, atit cat trebuie, intre Parlament si Guvern. Pentru populatie, este LINISTE, si asta este extrem de important. Aceasta lniste este premisa cresterii economice, fara liniste nu ne putem gandi la dezvoltare. Daca masurile din 2009 si mai ales din 2010, au afectat persoanele (prin reducerea salariilor), si firmele (prin cresterea TVA la 24%), acum se verifica atent cheltuielile bugetare, pentru stoparea risipei.

Raportul Curtii de Conturi, pentru anul 2011 m-a speriat! Vorbim de cheltuieli de sute de milioane care s-au facut ilegal! Daca am reusi sa le reducem in 2013 cu 50%, ar fi extraordinar. Salariile bugetarilor au fost bugetate, pensiile au fost reintregite. Este o crestere mica, in ambele situatii, dar este o crestere, si creeaza un trend pozitiv. Am vazut un (tinar) premier roman, care vine sa prezinte romanilor “Starea Natiunii”, fapt care mi s-a parut extraordinar. Am vazut un premier roman care “isi cere iertare” pentru criza citostaticelot, si reintregeste instantaneu fondul de 800.000 de euro. Am vazut un premier sportiv, care joaca baschet pentu cauze umanitare!

Comunicarea este simpla si normala.

Ziarele (de opozitie) ataca furibund faptul ca Guvernul a crescut cu 6 mistri, desi personalul din ministere se reduce. Eu nu cred ca numarul¬† de ministri este problema, salariile lor de 2000 euro, dar pentru ziare prinde bine sa scrii despre aceste lucruri. Problema, pe fond,e ste daca sunt eficienti sau nu! Cred ca astazi ne aflam intr-un “zero pozitiv” al cresterii economice!

Nu pot sa dau solutii pentru economia nationala, pot insa sa spun ca in fiecare sector, ministri ar trebui sa discute cu patronatele lor, sa selecteze acele propuneri generatoare de crestere economica. Important este sa existe idei si propuneri suficiente, sa avem de unde selecta. Trebuie analizat cu atentie contextul international, sa vedem unde putem creste. Evident, finantarea externa este vitala, dar ce putem face la intern? Guvernul se opune, apriori, oricaror reduceri de impozite, dar a studiat cineva care ar fi impactul acestor reduceri, in anmite sectoare, si ca nu ar fi un potential de crestere? De exemplu, in Programul USL de guvernare exista reducerea de impozit pe profit pe 5 ani la investitiile noi in structurile balneo (sau reparatii capitale), si de 3 ani la societaile care dezvolta agrement. Cand se vor pune in aplicare!

Personal,cred ca ar trebui sa existe scutire de impozit pe profit pe 3-5 ani la oricehotel nou (oricum nu prea  mai construieste nimeni). Pina sa se ajunga la profit, se cumpara un teren, se construieste un hotel, se plateste TVA, muncitorii au de munca, hotelul, cind este gata, va avea salariati, se plateste CAS. Este un exemplu de relansare a investitiilor private in turism. Din punct de vedere legislativ, trebuie sa finalizam odata(!) Legea Turismului, in avantajul industriei.

Un alt exemplu ar fi tichetele de vacanta. Introducerea de catre ” Doamna Vuitton” a limitarii comisionului la 10% (care se imparte intre agentia de turism si firma emitenta de tichete), precum si introducerea, in 2010, a impozitului de 16%, a blocat, practic, acest mecanism. Elminarea acestora ar face ca acele firme care au profit sa le poata acorda salariatilor (atit private, cit si de stat). Cel mai important rezultat este insa cresterea traficului turistic in Romania, nu numai pe Litoral, ci si in hotelurile de munte sau statiunile balneo.

Repet, sunt doar citeva exemple. Este dificil sa iei asemenea decizie, nu exista un “Manual al iesirii din criza”. Guvernul Ponta a dovedit curaj pana acum, si cred ca trebuie sa aiba si ma mult curaj in luarea de asemenea masuri. Oamenii de afaceri asta asteapta, si vor sustine toti, la unison, orice masura buna, care sa le creasca veniturile. Deci, Victor, cu curaj inainte, spre crestere economica!”

2 Comments
 1. Credeti ca retragerea participarii de la Targul de Turism de la Munchen este de natura sa ajute tara? Eu nu cred. Eu cred ca-i o manevra cu iz de razbunare a tzatzei Grapini impotriva tzatzei Udrea.
  Oare oamenii aia care s-au apucat de printat/tradus brosuri in germana, proiectat oferte, facut rezervari si cumparat bilete merita sa se suceasca pe ultima suta de metri madam Grapini? Eu cred ca treaba asta a facut mai mult rau imaginii tarii decat daca luai alte masuri care nu presupuneau retragerea participarii.
  Nu spun mai multe pentru ca nu-i cunosc pe acei oameni, nu stiu cum s-a facut selectia, etc dar solutia retragerii imi pare amatorism de tzatza!

 2. Sorry pt raspunsul tirziu.
  Nu stiu ce gindeste doamna Grapini.
  Problema nu este retragerea,ci anuntarea ei sau mai bine zis neanuntarea,cu 4 zile inainte,cu oameni pregatiti sa mearga,etc.
  Ce sa mai comentez eu?Ati sous tot,,,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.